so

Griseproduktion

Et økologisk griseliv er et godt liv

Grisene fødes i isolerede hytter ude på marken. Her får de en sund opvækst i nærkontakt med deres mor. Straks efter grisene er født, søger den mod morens patter for at forsyne sig med den livsnødvendige råmælk. Råmælken er vigtig for at give den lille gris livskraft og immunitet, mod de farer der lurer i grisens første levedøgn. Den lille gris dier ved sin mor de første 7 uger af dens liv.

Det gode griseliv

Opskrift:

  • Frisk luft
  • Masser af plads
  • Gode legemuligheder
  • Kammerater
små grise får mælk

Efter 1-2 uger begynder nysgerrigheden at melde sig hos de nyfødte grise, og de begynder at gå længere væk fra hytten. De første uger holder de sig stadigvæk tæt på moren og det friske lune halm i hytten, men efterthånden begynder de at tage på længere udflugter, og snart tages hele marken i brug som legeplads.

For grisene begynder dagen tidligt. De vågner typisk når solen står op. Vi, som passer grisene er derfor også nødt til at stå tidligt op, særligt på dagen for fravæning. Fravæning er når smågrisene flyttes fra moren til en stor børnehave på en anden mark.

Fravænningsmarken eller børnehaven består af en klynge hytter, hvor omkring 300 smågrse tager bopæl. Marken består af en stor græsmark med store velstrøede hytter. Her hegner vi en fold, som bliver grisenes udfoldelsesområde de næste 5 uger. Her går grisene hurtigt i gang med at spise af græsset og lege i jorden.

Allerede når grisene er små, begynder de at blive introduceret til fast føde, i form af en økologisk foderblanding, der er tilpasset de små grises fordøjelsessystem.

smågrise på opdagelse
små grise får mælk

Om sommeren sørger vi for at grisene har mulighed for mudder eller svalebad. Forholdene på marken minder så meget som muligt, om de forhold grisene havde, mens de stadigvæk var sammen med deres mor. Det gør overgangen væk fra soen meget nemmere for grisene.

Efter 5 uger har smågrisene gennemtrævlet hele folden. Græsset er spist, eller jorden er gravet igennem. Derfor er det igen tid til at flytte. Denne gang kommer grisene til store og åbne stalde med masser af frisk luft, samt mulighed for selv at bestemme, om de vil være ude eller inde. I stalden er der masser af frisk halm,

som de kender fra hytterne. Udover deres tørfoder, får de på daglig basis tildelt græs, de kan spise af.

Der er flere årsager til, at vi vælger at sætte grisene på stald. Når grisene er 12 uger, er de så store og stærke, at det kræver rigtig meget plads at have dem på marken. Ligeledes kræver det meget foder dagligt, som skal transporteres ud til grisene. Dette er langt nemmere at håndtere i en stald, hvor foderet pumpes eller

grise på stald
grise på stald

snegles rundt. Derudover fryser vandet ikke om vinteren, og gødningen kan udnyttes bedre, samtidig med at den nemmere kan flyttes, til de marker med mest behov.

Når grisene er mellem 24-26 uger, vejer de mellem 110 og 120kg, den helt ideelle vægt for en slagtegris. Grisene samles typisk i mindre grupper, dagen før de skal slagtes. Her bliver de mærket, så vi sikre sporbarhed på slagteriet. Tidligt om morgenen, typisk mellem kl 3 og 5, hentes grisene og køres de 90 km til Frilands slagteri i Herning.

"På den måde sikrer vi, at alle vores grise har haft et
alsidigt og ustresset liv med masser af frisk luft og leg"